Nech už bola zima akákoľvek, jar už je cítiť vo vzduchu! Príroda začína hrať rôznymi farbami a veľké sviatky jari sú už za rohom. K Veľkej noci samozrejme patria kraslice, šibačka, rozkvitnuté vetvičky a sladké dobroty. Poďte vyskúšať a ochutnať tradičný mazanec v odľahčenom variante bez múky, ale plný mandlí a bielkovín, takže si namiesto pocitu plnosti vychutnáte poriadnu dávku kvalitnej energie. A možno si bezlepkový mazanec obľúbite viac než klasiku. Čo na to budete potrebovať?
Ingrediencie:
- 250 g plnotučného tvarohu vo vaničke
- 2 vajíčka (žĺtky + sneh z bielkov)
- 125 g masla alebo ghee
- 170 g mandľovej múky
- 70 g kokosovej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 lyžička mletého psyllia
- 1 lyžička kôry z bio citróna (možno použiť sušenú)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- sladidlo podľa chuti (napr. stévia, erythritol)
- štipka soli
- mandle a hrozienka
- vajíčko na potretie
- plátky mandlí na ozdobenie
Postup:
V mise vyšľaháme žĺtky s maslom a pridáme tvaroh spolu s obľúbeným sladidlom podľa chuti. V druhej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie a asi polovicu postupne primiešajte k tvarohovej časti cesta. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne zapracujte do cesta. Nakoniec pridajte zvyšok sypkej časti. Cesto nechajte 10 minút odležať, aby mohlo psyllium pracovať - natiahne vlhkosť a čiastočne v ceste nahradzuje lepok. Do cesta potom zamiešame olúpané mandle a sparené hrozienka (kdo by chcel, môže pridať trochu rumu kvôli správnej vôni). Rukami na doske vytvarujte bochník a vložte na plech vyložený papierom na pečenie alebo opakovane použiteľnou fóliou. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 ° asi 50 minút.
Všetko na veľkonočné pečenie a sviatočné servírovanie sme pre vás pripravili do samostatnej kategórie. Vyberte si misu na cesto, rôznych šikovných pomocníkov, aj nádherné tácky a taniere, na ktorých budete všetky veľkonočné dobroty podávať.
Dobrú chuť!