Tradičný mazanec z kysnutého cesta

Veľkonočné sviatky sú neodmysliteľné spojené s celým radom tradícií a každá má svoj symbolický význam. Vajíčka sa farbia ako odmena pre koledníkov, aj ako dekorácia, zároveň sú symbolom nového života. Veľkonočné judášky sú symbolom Judášovej zrady a predstavujú povraz, na ktorom bol obesený. pečenie mazanca má radostnejší význam. Piekol sa už na Bielu sobotu, aby bol pripravený na nedeľné raňajky. Predtým sa ale niesol do kostola na sväté pomazanie, odtiaľ pochádza aj jeho meno. Potom sa už mohli všetci po dlho pôste na Veľkonočnú nedeľu do sýta najesť. Mazanec je preto symbolizoval koniec odriekania a zároveń bol oslavou nového života. Tak si poďme tradičný kysnutý mazanec upiecť.

Ingrediencie:

  • kvások - 30 g kvasníc + lyžica cukru + troška vlažného mlieka + lyžička múky
  • 500 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • 120 g tuku - 60 g masla + 60 g masti
  • 3 - 4 žĺtky
  • 5 g soli
  • cca 250 ml mlieka podľa potreby
  • citrónová kôra
  • vanilka
  • 30 g hrozienok
  • 30 g lúpaných mandlí
  • vajíčko na potretie
  • plátky mandlí na ozdobenie

Postup:

Najprv necháme všetky ingrediencie odležať na izbovú teplotu. Droždie rozdrobíme, zasypeme cukrom a keď sa rozpustí, zalejem ho vlažným mliekom, zasypeme trochou múky nechám pracovať. Medzitým si do misy preosejeme múku, aby sa prevzdušnila, to je dôležité pre následné kysnutie. Múku zmiešame s ďalšími sypkými surovinami, pridáme žĺtky, časť mlieka, rozpustený tuk a kvások. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme mlieko. Dôkladne a intenzívne zamiešame a necháme aspoň hodinu kysnúť.

Do vykynutého cesta zapracujeme olúpané mandle a sparené hrozienka (kdo by chcel, môže pridať trochu rumu kvôli správnej vôni). Rukami na doske vytvarujte bochník a vložte na plech vyložený papierom na pečenie alebo opakovane použiteľnou fóliou. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Najskôr necháme 10 minút zapiecť v rúre vyhriatej na 200 °, potom uberieme cca na 170 °a pečieme ešte asi 45 minút.

Všetko na veľkonočné pečenie a sviatočné servírovanie sme pre vás pripravili do samostatnej kategórie. Vyberte si misu na cesto, rôznych šikovných pomocníkov, aj nádherné tácky a taniere, na ktorých budete všetky veľkonočné dobroty podávať.

Dobrú chuť!