Nabrúsený nôž je základ. Ako na to?

Ako správne nabrúsiť nôž? Prinášame vám rýchly prehľad užitočných informácií. Baviť sa budeme o brúskach a brúsnych kameňoch. Ako vybrať a použiť správnu ocieľku, ktorou už len udržujete nabrúsené ostrie... 

Profesionál ostrí nôž po každom použití. pri bežnom domácom použití ale stačí kvalitnou brúskou nože naostriť raz za mesiac.

Wusthof_Solingen_Brousek_na_noze_dvoustupnovy_4348

Poďme na to...

Ak používate špeciálne a kvalitné brúsky, nemusíte si s nejakými uhlami lámať hlavu. Aspoň tedy v prípade väčšiny brúsiek (odporúčame ale vždy pre istotu prečítať si návod). Brúska je nastavená tak, že drží požadovaný uhol 15 – 20°, výsledkom ktorého potom je uhol rezu 30 – 40°. Rovnaký postup platí aj pri nožoch so zúbkatým ostrím, ale pozor, nie všetky brúsky sú vhodné na ostrenie týchto nožov!

Ocieľkou nôž nenabrúsite

Ak máte doma fakt tupý nôž, na ocieľku zo začiatku zabudnite. Tá slúži hlavne na vyrovannie a vyleštenie ostria noža. Ta brúsenie takéhoto noža najprv použite brúsny kameň alebo kvalitnú brúsku, ocieľkou na záver uhladíte ostrie. Tvar ocieľky (okrúhla, hranatá oválna) nemá na funkčnosť vplyv (hoci niektorí kuchári budú tvrdiť opak ). je to len zvyk a ide o to, čo vám najviac vyhovuje.

4472 CLASSIC Ocílka 26 cm - detail II

Brúsny kotúč alebo kameň

V prípade, že nôž je už veľmi tupý, je dobré na ostrenie použiť brúsny kotúč alebo brúsny kameň. Tu je potreba dodržať správny uhol a hlavne dávať pozor na trenie a s tým spojené zvyšovanie teploty, ktoré môže nôž poškodiť. Preto musí byť brúsny kameň neustále mokrý, takže si pripravte aj mištičku  s vodou. Pri brúsení udržujte uhol 15 – 20°. Jednou rukou držíte nôž za rukoväť, druhou za čepeľ a ostrím pohybujte po kameni. Snažte sa dodržiavať rovnakú rýchlosť a neustále kontrolujte uhol.
Brúsenie na kameni je trochu zložitejšie a chce to trochu dlhší tréning, ale výsledok bude stáť za to. Potom stačí ostrie uhladiť keramickou brúskou alebo ocieľkou.

 

4451_Brusny_keramicky_kamen_J1000_3000_W_sthof

V prípade brúsnych kameňov je dôležitá ich hrubosť, ktorú označujú čísla. Nižšia zrnitosť (hrubosť) do hodnoty cca 800 slúži na základné nabrúsenie. Na hrubšom kameni (cca do 2000) dodáte svojmu nožu ozajstnú ostrosť a kamene s vyššou hodnotou už fungujú ako ocieľka - teda vytvoria finálne ostrie.  Na veľmi tupý nôž teda použite všetky druhy kameňov postupne od najnižších hodnôt po najvyššie.  Ak sa o nože pravidelne staráte a sú ostré, začnite pokojne na stredných hodnotách.