Jar je definítne tu a ani nestálosť počasia nám nemôže zabrániť v odštartovaní obľúbených opekačiek a grilovačiek. Ak sa tiež chystáte, ale stále váhate nad výberom toho pravého grilu, tak teraz je ten ideálny čas na jeho nákup.
Trápi vás otázka, aký gril vybrať, na čo si dať pozor a aké sú výhody a nevýhody rôznych grilov? Tak sa poďme na to pozrieť a urobiť si trošku jasno.
Štyri základné otázky na začiatok:
- Radšej plyn alebo drevené uhlie?
- Kde budem grilovať, pre koho a s kým?
- Koľko peňazí môžem do grilu investovať?
- Čo najčastejšie / najradšej grilujeme?
Ako často budete grilovať, riešiť nemusíte. Dobrý gril vám poslúži dvakrát aj dvadsaťkrát za sezónu úplne rovnako, a ak sa oň budete dobre starať, zostane v kondícii dlhé roky.
Dôležitejšie je kde budete grilovať a pre koľko ľudí? Podstatné sú teda predovšetkým rozmery. Budete mať gril na úzkom balkóne, na terase, voľne na záhrade či pod pergolou, budete ho musieť často prenášať? Väčšie plynové grily sú pohodlné, ale na výlet s nimi nevyrazíte, menšie cestovné grily sú na prepravu komfortnejšie, ale pri väčšom množstve jedla strávite pri grile dlhší čas.
Posledná, ale nakoniec asi najdôležitejšia (ako to už býva) je otázka peňazí. Určte si presne čiastku, ktorú chcete do grilu investovať a zamyslite sa nad tým, čo na grile pripravujete najčastejšie resp. najradšej. Ak ste milovníkmi grilovaných syrov a grilujete päťkrát do roka, gril za veľa peňazí si úplne neužijete. :) Ceny sa lišia podľa počtu horákov, kvality grilovacích plôch, veľkosti grilov, odkládacích priestorov a použitých materiálov. V ponuke máme kvalitné svetové značky Cadac a Napoleon.
Plynové grily – pre a proti
- Rýchle, pohodlné, čisté: Ak sa večer po práci rozhodnete grilovať, do 10 minút máte mäso na grile. Jednoducho vytiahnete gril, otočíte vypínačom a grilujete. Nemusíte zapaľovať oheň, rozpaľovať uhlíky a neustále kontrolovať ich pripravenosť.
- Stála teplota, viac tepelných zón: Ideálne napríklad na prípravu steakov. Plynový gril si na rozdiel od grilu na drevené uhlí neustále udržuje rovnakú teplotu. Navyše si môžete vybrať gril s niekoľkými tepelnými zónami. Na rozpálenej ploche grilujete, vedľa na miernejšej teplote nechávate mäso odpočívať.
- Lacnejšia prevádzka: Hoci je počiatočná investícia do plynového grilu vyššia, jeho prevádzka je oveľa lacnejšia. Počas grilovacej sezóny vásplynová bomba bude stáť menej ako brikety/drevené uhlie.
- Použitie grilovacích dosiek či kameňov: Plynový gril - vďaka pravidelnému rozloženiu tepla - je ideálny na používanie pizza kameňov a grilovacích dosiek.
- Vyššia cena: Pohodliu, rýchlosti a komfortu samozrejme zodpovedá vyššia cena plynových grilov.
- Náročnejší údržba: Nejde o nič zložité, ale o plynový gril sa musíte viac starať. Pred sezónou skontrolovať plynové uzávery, tesnenie a ďalšie príslušenstvo. Po každom grilovaní by ste mali gril vyčistiť a schovať pod špeciálny obal na gril. Nebudú sa tak na ňom zachytávať nečistoty.
Plynové domáce grily sa hodia do pergol, letných kuchýň, na záhrady a na veľké terasy. Vo väčšine prípadov zaberú viac miesta, s čím je treba taktiež počítať, napríklad v prípadoch, že gril nemá sklopnú ani jednu bočnicu.
Grily na drevené uhlie – pre a proti
- Vôňa: Ak viete grilovať, pripravíte perfektné jedlo na grile na drevené uhlie i na plynovom. Ak máte radi vôňu dymu, siahnite po grile na drevené uhlie.
- Jednoduchá obsluha: Moderné grily na drevené uhlie nemusíte zložito nakláňať, aby ste sa zbavili popola. Sú vybavené jednoduchým mechanizmom, do ktorého popol zmetiete. Nemusíte riešiť najrôznejšie prípojky plynu alebo kontrolovať pravidelne tesnenie.
- Lacnejšie: Najväčšou výhodou grilov na drevené uhlie je ich cena. Sú určite lacnejšie než plynové grily.
- Vrecko za vreckom: Nevýhodou týchto grilov je neustále nakupovanie paliva. Brikety či drevené uhlie sa míňa veľmi rýchlo. Dve tri grilovačky a menšie vrecko je preč. Po ruke musíte mať dobrú zásobu dreva. A to všetko samozrejme stojí peniaze.
- Pomalejšie rozpálenie: Pre niekoho je grilovanie rituál a pomalejší rozjazd nie je prekážkou. Vždy ale treba počítať s minimálne dvadsiatimi minútami, kým je gril poriadne rozpálený. Keď k tomu pripočítate prípravu ohňa aj prípravu grilu – kým sa zahryznete do prvého steaku, hodinu strávite len prípravami.
Spústa informácií naraz? Oukej, tak stačí. Ale nabudúce sa pozrieme ešte na cestovné a prenosné grily, ktoré využijete aj na dovolenke v kempe, v prírode aj na rýchlej grilovačke v parku.